Neuropati

Neuropati

Om Forumet

Jag vill skriva om min neuropati, kanske några andra därute vill veta, eller rent av dela med sig av sina egna erfarenheter.

Om sjukdomen

Vad är NeuropatiPosted by Göran Wik Tue, June 02, 2009 20:53:06

Neuropati går under flera namn:

Fintrådsneuropati, polyneuropati och neuropati.

Den riktiga benämningen är PolyNeuroPati. Poly betyder flera eller multi, neuro betyder nerv och pati betyder smärta. Polyneuropati betyder smärta i flertalet nerver. Det gäller enbart fintrådarna, alltså de finaste nervändarna som är kopplade till känselceller. Dessa celler kan vara känsel för värme, kyla, tryck, vasst eller trubbigt.

Det finns inga bra metoder att mäta problem i dessa nervändar, man kan använda tryck och temperatur för att se om systemet följer en någorlunda standardkurva. Stora avvikelser i dessa mätningar kan tyda på en störning i det sensoriska systemet, d.v.s det vi känner med huden.

Dessa fintrådar finns på flera ställen i kroppen, men hela skinnkostymen har miljontals nervkopplingar och det är i denna ände som själva felet finns. Man har lyckats konstatera att det finns inte i hjärnan som tar emot signalerna.

Vad är då "felet"?

Jo det finns delvis styrkta teorier att det sker någon form av kortslutning i fintrådarna i huden, t.ex värme kan kännas som tryck, kyla kan kännas som stick, och alla dessa intryck verkar kunna spridas till flertalet känselceller i ett större område. Alla olika intryck kan kortslutas till alla andra intryck så upplevelsen kan bli rent av fruktansvärd.

Ett ytterligare problem som kan uppstå är att fintrådar finns även i innre organ, som t.ex tarm och kissblåsa, detta kan ge neuropatimage, en typ av intestinal pseudo obstruktion, alltså falskt tarmvred, och är verkligen obehagligt. Man mår illa, får diaré, kräkningar, hugg, magen knorrar, det tar några timmar innan attacken är över. Det skulle också kunna liknas vid gastropares.

Kissblåsan påverkas på så sätt att man inte vet om man är kissnödig eller inte, men kanske. Går man och kissar kan det komma mycket lite eller väldigt mycket, det kan också ta lång tid att börja kissa. Man kan bli "störd" undermedvetet, och må konstigt och dåligt, tills man går och kissar.

Känselbortfall är också vanligt, samt ökad känslighet för beröring, så klädkänsla kan vara otroligt jobbigt.

En känsla av panik av att bli blöt har börjat komma nu, eller att bli kladdig, det sker ibland.

Det som är värst är väl då "surret" i kroppen som gör att man blir lam en stund upp till 4 timmar kan det hålla i sig. Teorin är att det skickas så mycket signaler från huden till hjärnan att det inte blir något kvar till musklerna. Dock om man får massage där surret verkar uppkomma ifrån, så kan man minska tiden man är lam. I mitt fall sitter det mitt på bröstkorgen och går ut i hela kroppen.

Med det finns bra ideer för att mildra besvären.

Och det pågår forskning på området.

Många symptom och verkningar är nog fortfarande osäkra och varierar mycket mellan personer och orsaken till neuropatin. Tala med din behandlande neurolog för närmare information angående din egen neuropati.

Mer former av neuropati kommer till min kännedom.

Visceral neuropati:

En form som rör visceral vävnad, d.v.s. invärtes vävnad enbart och kallas för visceral neuropati. Den sitter då i glatt muskulatur som rör de flesta rörformiga håligheterna och är nog väldigt besvärligt, jag har inte denna form och har ingen erfarenhet om den.

  • Comments(0)

Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.