Neuropati

Neuropati

Om Forumet

Jag vill skriva om min neuropati, kanske några andra därute vill veta, eller rent av dela med sig av sina egna erfarenheter.

Allmänt

med andra sjukdomarPosted by Göran Wik Tue, June 02, 2009 21:20:40

Neuropati orsakas av en del andra sjukdomar, vanligt är t.ex Diabetes, där ett högt HBA1C under lång tid kan framkalla neuropati. Med modernare behandlingsformer av diabetes kan mycket väl neuroapti minska då man förr endast tog 3 sprutor per dag vilket ger betydligt större svängningar i blodsocker.

Idag tar man en spruta till varje mål och kosten är mer rationell med lagom mängd fibrer och fett vilket ger en konstantare blodsockerkurva över dygnet. insulinpumpar ger också bättre förutsättningar, men dessa efterverkningar av diabetes kommer efter flera år så det tar lång tid att komma underfund om vad som är bra och vad som är dåligt i längden. Det man kan säga är att en stadig dygnskurva är en bra förutsättning att klara sig under lång tid.

Däremot om man får ketoner väldigt ofta av sin diabetes, får man neuropati-liknande besvär, det har jag erfarenhet av, inte personliga, men väldigt närstående. Detta är något som läkare måste ta på fullt allvar, när dom får höra detta. Dock måste anamnes tas i beaktande också.

Man kan få neuropati av cancerbehandling, men neuropatin brukar gå över när behandlingen är över.

Hästar får också neuropati, men hos dom är det en sjukdom, och dom dör oftast ev det. Veterinärer tror att det kommer från höet, eller av någon brist i deras föda.

Neuropati hos människor klassas som en symptom. Det kan ju diskuteras om det kan vara både och, en symptom hos de som har en sjukdom, och det kanske är en sjukdom hos de där orsaken är okänd alltså idiopatisk.

  • Comments(0)

Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.